ISA 2017

Den svenska delegationen. Den svenska delegationen.

Rapport från årets ISA kongress i St Petersburg 5-12 juni 2017.
Den 54.e ISA kongressen avhölls i år i St Petersburg från 5 till 12 juli. I årets kongress deltog inte mindre än ca 400 delegater från 27 länder. Nytt land för i år var Equador som deltog för första gången.
Normalt skall kongressen vara under ca 5 dagar men i år var den förlängd med ett par tre dagar för att de som så önskade skulle hinna med att se så mycket av St Petersburg som möjligt. 
Efter registrering och incheckning på hotellet den 5 juni följde ett digert program under resten av veckan.
Den 6 juni, nationaldagen, firade vi tillsammans med övriga genom att dela ut ett stort antal svenska flaggor. Bussar, byggnader och trädgårdar pryddes av vår fana. Tyvärr blev det inget av med hissning av stor flagga av olika anledningar. Istället för detta erbjöds vi att efter uppvisning av St Petersburgs hederskompani och Marinens orkester på Peter och Paul fortet få handavfyra en av fortets kanoner (12,8 cm). Detta var enligt utsago första gången en utlänning fått detta hedersuppdrag.  Under eftermiddagen genomfördes en båtutflykt till fantastiska Peterhof med lunch ombord samt en minnesceremoni för stupade ubåtsmän. Efter besöket åter till hotellet med snabba bärplansbåtar.
Dagen därpå var det rundtur i staden med bl.a. St. Isakskatedralen och en ceremoni vid minnesmärket över de 900 dagar som Leningrad var ockuperat av nazisterna.
Den 8 juni var det dags för kongressens öppningsceremoni som avhölls på Marinmuseet. Därefter besök på kryssaren Aurora som fått en rejäl översyn de senaste åren. Dagen avslutades ombord på en whiskeyubåt som idag ligger som museiubåt och är den enda kvarvarande i Ryssland av totalt 220 stycken byggda under åren. 
Nästa dag var det avfärd till Kronstadt med en heldag i staden som tidigare varit helt stängd. Vi besökte den välkända katedralen och fick en fin rundtur i staden. Här restes den sista medhavda svenska flaggan i närheten av örlogshamnen.
Den 10 juni besökte vi ett skeppsvarv (Poltava) där de byggde en kopia av Peter den Stores flaggskepp med samma namn. Ett fantastiskt bygge i sibirisk lärkträ med en längd av ca 47 m och som senare skall utrustas även med kanoner. Hela bygget är beställt av och sponsrat av Gasprom. Fartyget beräknas sjösättas under 2019.
Sista dagen var vikt för besök på Vinterpalatset. Därefter tillbaka till hotellet och förberedelser inför kvällens galamiddag som avslutning. Vandringspokalen lämnades över till Polen som skall arrangera 2018 års kongress i Gdansk 22-26 maj.
Därefter följer 2019 med Serbien som värdland och inte minst så vann Sverige omröstningen med att arrangera kongressen 2020. Så nu är det dags att börja planera.
Lars Nordenberg

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter