Besök på Zeeleeuw

Tack vare en kontakt med en kommande delegat från Holland så fick redaktionen en inbjudan att besöka denna ubåt som plötsligt besökte Stockholm.
Zeeleeuw (Sjölejonet) är en av fyra ubåtar i Walrus-klassen som byggts i Holland i slutet av 80-talet.

Zeeleeuw har uppgraderats ett antal gånger och verkade skapligt modern för en lekman som undertecknad.
Ubåten kan medföra 20 torpeder, amerikanska, och hela 60 mans besättning.
Redaktionen har ju besökt ganska många olika ubåtstyper och tycker att denna typ kändes "rymlig"! Rätt genomtänkt med byssan, inkvartering och hygienutrymmen. Flera rymliga mässar och tom en motionscykel inklämd bakom en mäss.

Min trevlige ledsagare, en underofficer, berättade att de hade varit ute ett par veckor i Nordsjön för att öva och träna upp rookisar ombord.
Det är ju en ganska liten ubåt för världshaven, ca 70 m, så om man ska hitta den måste man nog ha ett vasst ubåtsjaktvapen.
Men, eftersom man inte har något Stirlingmaskineri kanske den inte passar lika bra för ett grunt innanhav som Östersjön?
Man passade iallafall på att öva i vårt hav innan Stockholmsbesöket.

Efter Stockholm så ska man gå hem för underhåll vilket redaktionen kunde se ett behov av. Rostfläckar på däck och torn vet vi i Nordkaparen hur mycket det tar på moralen.

Klicka på länken för att se bilder och filmer med denna ubåt! Kan läsa holländska också eller översätta med Google Translate så finna massor av info här!
/Pelle Björnekärr

UBÅTEN ZEELEEUW

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter