notiser
De sista Sjöormen-ubåterna tas ur drift!
De två sista Sjöormen-ubåtarna höll tydligen inte måttet längre än 70 år (!) och tas nu ur drift från Singapore-flottan!
Läs här!
Decommission
SJöormen 20 år
Ubåtsklubben Sjöormen firade 20-årsjubileum
Den 16 november 2024 var det 20 år sedan klubben bildades. För att fira detta samlades 37 medlemmar på DVÖ till lunch, föredrag, berättelser och anekdoter. Till en rejäl lunchmacka med tillhörande drycker hade ordförande Olle Fernström tagit fram en ny sångbok till oss. Mycket lyckat.
Under lunchen berättade Curre Lundgren om Försvarets utveckling som en bakgrund till hur klubben bildades. Australiensiska ubåtsbeställningen till Kockums, ubåtar till Singapore och att en Gotlandubåt gjorde succé i övningar med USN utanför Kalifornien hade alla bidragit till att ubåtsvapnet hölls vid liv under en svår tid av neddragningar i försvaret. Curre hade en god del i utvecklingen under den här tiden.
År 2004 firades ubåtsvapnet 100 år och i efterdyningarna till detta bildades ubåtsklubbar i Stockholm och Karlskrona. I Göteborg och Malmö fanns redan ubåtsklubbar knutna till museiubåtarna Nordkaparen och U3. I Stockholm blev Curre den förste ordföranden i Ubåtsklubben Sjöormen. Verksamheten började i Långa Raden på Skeppsholmen därefter i Kastellet och till slut fann klubben en fin hemmaplats i Drottning Victorias Örlogshem.
Senare på eftermiddagen delade nuvarande ordförande Olle Fernström ut klubbens keps med guldbård på skärmen till dem som tidigare varit ordförande: Curre Lundgren, Björn Ardell, Rolf Löthman och Sigge Wikander. Bertil Malmberg som var klubbens andre ordförande var tyvärr ej närvarande men har framfört sin hälsning till kamraterna.
anektdoter och berättelser
Anekdoter och berättelser
Anders Nilsson berättade om minnesvärda händelser från sin tid i Flottan. Tjänst på korvetter och utländska örlogsfartyg för ubåtsjakt visade att man aldrig hittade några ubåtar. Det var en anledning till att Anders senare sökte sig till ubåtsvapnet. Berättelser om fartygschefer som Anders Hammar och Ossian, ubåtsmoderfartyget Patricia, chiefar som Masen, Tarzan och Oscar Hallen avlöste varandra. Haverier under provturer med Näckenubåtar samt varför ubåtarna från och med Västergötland fick landskapsnamn fick också sin förklaring.
Claes Grönberg berättade om hur media ibland totalt kunde missuppfatta situationer när signalmedelanden blev fel eller missuppfattades. Dykningar vid en familjedag när viktförändringarna ombord underskattas och resulterade i 30 grader dykvinkel och lika brant intagande av ytläge blev en succé när det i själva verket var en missbedömning. Vid ett besök av försvarsministern Roine Carlsson lyckades FC framföra synpunkten att man behövde bättre uniformer anpassade för verksamhet till sjöss. Ministern satte sedan brutalt muntlig press på CKF Sten Swedlund och Marinchef Bengt Schuback om behovet av uniformer. Det tog lite tid men 10 år senare kom sjöstridsdräkten.
Flera medlemmar hakade sedan på med ytterligare berättelser och anekdoter. Alla mer eller mindre sanna….
föredrag: pär flyghed om"kejsarens sista drakar"
Pär Flyghed höll ett föredrag om ”Kejsarens sista drakar”
Japanska ubåtsvapnet under andra världskriget. Pär bodde under del av sin uppväxt i Japan och har sedan dess ett stort intresse för Japan och särskilt deras ubåtsvapen.
Japan hade en stor ubåtsflotta under Vk II. Men deras taktik och teknik hade brister som gjorde att de aldrig fick några större framgångar. Taktiskt skulle ubåtarna t.ex. inte attackera handelsfartyg vilket övriga krigförande länder under kriget gjorde.
Japan genomgick en snabb industrialisering under 1800-talet men saknade råvaror. Man drev ut européerna från Japan och expanderade in i Kina. Under 1920-talet gör armén en militärkupp och Japan blir en militärdiktatur. Japan besegrar den ryska flottan som skickats runt halva jordklotet för att möta sin undergång i Tsushimasundet 1905. Erfarenheterna från Tsushima och första världskrigets Skagerackslag formar fortsatt utbyggnad av Japans flotta. Slutsatserna ledde till stora kanoner, torpedanfall, satsning på slagskepp och att långa förflyttningar skulle undvikas.
Efter internationella marinkonferenser ansåg sig Japan illa behandlade vad gällde möjligheterna att bygga ut sin flotta. Men deras operativa inriktning blev: avgörande sjöslag, ubåtar är spaningsförband och att fienden ska nötas ned. Detta ledde till ubåtar med mycket lång räckvidd och bra torpeder. Ubåtstekniken blev dock lidande då råvaror som behövdes för höghållfast stål prioriterades till de stora slagskeppen. Ubåtarna fick därför sämre tryckskrov och begränsat dykdjup. Dykningarna skedde långsamt vilket också gjorde dem sårbara. Många olika ubåtstyper och varianter av dessa ledde till svåra underhållsproblem. Taktiska begränsningar med ledning av ubåtar till sjöss och stelbenta reglementen begränsade ubåtarnas effekt. Japan hade många miniubåtar och bemannade självmordstorpeder. 330 miniubåtar typ Kaiten byggdes. Men dessa kom inte att ge någon effekt under kriget.
Vid Pearl Harbor hade ubåtarna endast stöduppgifter. Dock hade man framgångar i Sydostasien med sänkningar av de brittiska HMS Prince of Wales och Repulse i början av kriget. Vid slaget om Guadacanal var ubåtarna insatta som transportubåtar med förnödenhetsförsörjning till egna trupper; Tokyo Express. Vid Midway kom ubåtarna för sent och påverkade ej slaget märkbart.
Vid slutet av kriget fanns endast 12 ubåtar kvar. Och i princip hela japanske flottan var sänkt.
FÖREDRAG PÅ DVÖ
KLUBBAFTON PÅ DVÖ
Den 10 oktober samlades 28 medlemmar på Drottning Victorias Örlogshem för att lyssna på föreläsare Niklas Granholm, FOI och därefter intaga en god middag. Referat av Niklas Granholms mycket initierade och uppskattade föredrag ”Sjökriget i Svarta havet – förlopp, utfall och konsekvenser” finns att läsa på medlemssidorna.
Efter föredraget intogs en trerätters middag. Sillsmörgås med tillhörande dryck och traditionella sånger, därefter ärtsoppa och pannkakor. Mycket smakfullt och passande denna torsdag. Ordförande Olle Fernström höll tal och berättade att vi under året fått 17 nya medlemmar och om genomförda och planerade aktiviteter. En av de mest lyckade klubbaftnar vi haft sa någon.
Under kvällen gavs möjligheter att köpa in några av de nya kepsarna och klubbtröjorna, samt slipsar, märken, böcker mm. Dessa finns också att inhandla genom Webshopen här på hemsidan.
mats andersson tackar för uppvaktningen
Medlemmen Mats Andersson tackar, enligt nedan, för uppvaktningen han fick med ubåtsklubbens särskilda Ubåtogram på hans 85-årsdag.
Bäste ubåtskamrat
Jättestort tack för vänlig hågkomst på min 85 årsdag. Håller minnena ifrån ubåtslivet på flottiljen, inkl Pia med egen hytt, varmt om hjärtat. Blev mest killersubmariners For & Abb för min del. Fick även uppleva dockning med URFen mot min kadettubåt Springaren liggande på Horsfjärdens bottten. Fick även uppleva Pias sista resa till Helsingfors och stäva mer än måttlig sjö på hemresan. Jag och min kurskamrat, Krister Kruger fick också uppleva fina middagar på Pia sittandes vid varsin gavel av det långa välvda middagsbordet......
Tornvirre, periodplyme, nämen
GMY
Mats A
Tallinn-resa
Resereportage Tallin september 2024.
Under september genomförde vi vår egen modifierade Räkan-24, där landets ubåtsklubbar var medbjudna. Glädjande nog var det medlemmar från Hajen och U3 som anslöt utöver medlemmar från vår egen klubb.
Tallink var vår redare och självklart gick tankarna till MS Estonia på samma rutt, med katastrofala följder. Embarkering och kontroll av Sub3 gick felfritt, vätskekontroll och länsning av tankar utan anmärkning. En härlig och stämningsfull middag med obligatoriska tillbehör, glada sånger, goda drycker och en mångfald av mer eller mindre sanna historier fyllde kvällen. Röken i Cigarr-loungen låg stundtals tät, där vi guidades i konsten att handrulla cigarrer bl.a.
Efter ankomst till Tallin dagen därpå möttes vi av en charmig och faktaspäckad kvinnlig guide, som på ett proffsigt och personligt sätt guidade oss runt i Tallin.
Eftermiddagen ägnades åt Tallins Marin-och flygmuseum med en relikt från WWII, ubåten Lembit.
Efter välförtjänt stridsput på elmotorn i aktra gången, intog vi ännu en god och glad middag.
Kommande morgon med inpassage i Stockholms skärgård var en värdig avslutning.
Inför nästa års resa hoppas vi på fler medresenärer!
Bästa hälsningar!
Olle Fernström
Ordf Ubklubben Sor
skeppsholmen
Vid föreningens årsmöte 2024-03-12 valdes till ny ordförande Olle Fernström. Bengt Lewander valdes även in i styrelsen. Avgående ordförande Sigge Wikander avtackades på vederbörligt sätt. I övrigt är det samma styrelseledamöter, revisorer och valberedning kvar sedan föregående år.
Hans Hedbergs vandringspris och diplom utdelades till Sune Birke och Björn Marten tillsammans för deras professionella och väl genomförda värv som revisorer under flera år (se bild ovan). Deras budskap ”Sätt sprätt på pengarna för medlemmarnas bästa!” har påverkat styrelsens arbete. Protokoll från årsmötet med bilagor kommer att publiceras här på hemsidan så snart det är godkänt och justerat.
Efter årsmötet höll kmd Bo Rask ett uppskattat föredrag om ”Ubåtsförluster och ubåtsräddning - hur hanteras media och anhöriga?” Ett referat av föredraget finns att läsa på medlemssidorna.
Middagen inleddes med snapsvänlig förrätt bestående av gubbröra på kavring. Därefter serverades lammytterfilé med rödvinssky, medelhavsgrönsaker och rotfruktsgratäng. Till detta serverades rödvin eller öl. Allt var mycket välsmakande och medlemmarnas glada sånger och uppsluppna samtal vid borden var tecken på en lyckad afton.
Ubåtsklubbens golftävling till Pentti Sandéns minne genomfördes torsdag 7 september på Lidingö golfbana med Per-Olof Thorstensson som värd. En trevlig och välskött bana. Tyvärr med några förrädiska hinder som stökade till det för de flesta.
Den som visade upp sig och klarade alla klurigheter med bravur var Ingemar "Ludde" Lundell. Nyss fyllda 80 spöade han ungdomarna, ännu en gång. Tommy hängde med ett bra tag, sen började nerverna spöka, eller om det var orken som tog slut.
Lidingö bjöd på strålande väder och det var 7 gossar som innan start samlades för att intaga en stärkande lunch.
Då vinnaren får anordna nästa års tävling kommer den att genomföras på Nynäshamns golfklubb, Körunda i september 2024.
Ett stort tack till Curre Lundgren som ännu ett år har hållit i trådarna.
Helgen 22-24 september genomfördes ett vänbesök hos vår systerklubb på Västkusten. Ordförande Sigge Wikander ger här ett referat av aktiviteterna. Fler bilder kan ses i bildspelet nedanför.
Glada skratt, massor av roliga historier, nya bekantskaper, god förtäring och synnerligen väl arrangerat. Ja, så kan man enkelt beskriva när vi från Sjöormen blev mycket välkomnade av ubåtsklubben Nordkaparens besättning med Lasse Nordenberg i spetsen.
Vi samlades fredag kväll för pytt i panna och traditionell dryck i Marinstugan vid Nya Varvet. Ett litet museum fyllt av minnen från svunna tider som under kvällen fylldes av glada skratt. Lördagen började med rundvandring på Maritiman och jagaren Småland. Ja, vi hade gärna krupit ner i HMS Nordkaparen också. Utvändigt är hon ett sorgligt, rostigt, kapitel men invändigt är hon i topptrim genom ubåtsklubben Nordkaparens försorg. Tyvärr råder förbud att stiga ner då den gamla märkningen för nödutgångar mm ger ifrån sig för mycket strålning enligt överordnad myndighet… Ja, ni har säkert läst om detta.
I stället för ubåten äntrade vi museiminsveparen M20 som i regn förde oss ut till Lasses hemmaö, Hönö, där fler från Nordkaparen mötte upp. I Nordkaparens besättning finns flera med stort engagemang i SSRS, sjöräddningssällskapet, så med SSRS ” Mercedes Sanne Eliasson” samt med Nordkaparen Sören Sjölanders fina motorbåt for vi sedan till Vinga.
Benny Börjesson, eldsjäl och också från Nordkaparen, berättade med stor entusiasm om Vinga. Blommor nedlades vid HMS Ulvens minnesplats, och några av oss klättrade upp i fyren innan vi bl a hälsade på Evert Taube i hans barndomshem.
Väl åter på Hönö bjöd Lasse med besättning in oss på det fantastiska fina fiske- (och delvis ubåts-) museet där vi njöt av räkor, havskräftor, äkta Hönökaka, och ännu fler glada historier.
Sjöormen vice ordförande Olle Fernström överlämnade, som ett minne av besöket, sitt egenhändigt tillverkade ”tvärskeppsskott” från en tänkt trämodell av Sjöormen. Väl försett med Sjöormens klubbemblem. Det blev mycket uppskattat.
Efter ett salt morgondopp på söndagen sattes så kursen åter hemåt. Tack alla för en oförglömlig helg! Vilket härligt liv!
Den 23 maj samlades 24 medlemmar på DVÖ för en extra föreningsstämma, föredrag och middag. Den extra föreningsstämman föranleddes av den stadgeändring avseende hedersmedlemmars årsavgifter vilken varit uppe på årsmötet och nu beslutats om för andra gången, som stadgarna kräver.
Tekn. Dr. Mats Nordin höll därefter ett mycket intressant och tankeväckande föredrag på ämnet ”Undervattensverksamhet - Seabed Warfare”. Ett referat av föredraget finns att läsa på medlemssidorna. Flera frågor följde innan det blev middag: sillsmörgås följt av högrevsgryta, allt med passande drycker och muntra sånger därtill.
Den 15 april 1943 minsprängdes HM Ub Ulven utanför Stora Pölsan i Göteborgs skärgård. Ulven tog med sig samtliga 33 besättningsmän i djupet, och olyckan utgör fortfarande den största katastrof som drabbat det svenska ubåtsvapnet.
Den 15 april 2023 hedrades de omkomna med en ceremoni på Galärvarvets kyrkogård i Stockholm. Hans-Lennart Ohlsson från Sjöhistoriska Muséet inledde, varefter kmd Jonas Westin från HKV höll ett minnestal som tackade Ulvens besättning för den yttersta uppoffringen och underströk att det idag åter är ett oroligt omvärldsläge som tvingar oss att öva outtröttligt för att hålla Sverige i fred och säkerhet.
Korum förrättades av fältpräst Julia Bjerléus, och ubåtskadetter från Karlberg lade ned kransar på FC Eskil Hedelius och 1:O Lennart Westerlunds gravar. Fanvakt utgjordes av ubåtskadetter samt föreningen Flottans Män. För musiken stod en sextett ur Marinens Musikkår. Totalt var ca 80 personer närvarande.
Efter ceremonin bjöd Ubåtsklubben Sjöormen och SDHF in samtliga deltagare till kaffe och kontemplation i Dyktankhuset från 1934. Utanför huset står räddningsklockan Svea som transporterades från Ostkusten i ilfart på dåvarande Belos till den, skulle det visa sig, fruktlösa räddningsoperationen för Ulven.
Ubåtsklubben Sjöormen framför sitt varma tack till redan nämnda personer och organisationer samt Ubåtsflottiljen och Marinstaben, utan vilkas hjälp ceremonin inte blivit så vacker och värdig som den blev. Se fler bilder i bildspelet nedan.
Tisdagen 21 mars avhölls Ubåtsklubben Sjöormens årsmöte för 2023. Mötet genomfördes effektivt under ledning av ordförande Sigge Wikander. Hans Hedbergs vandringspris tilldelades avgående vice ordförande Fredrik Feldreich för hans mångåriga engagemang i Ubåtsklubben Sjöormen ända sedan dess bildande.
Efter mötet höll fil. dr. Linda Sundbom, MUST, ett föredrag om rysk politisk kultur, läget idag och med särskild bedömning av utvecklingen i Ukraina. Föredraget följdes av många frågor och diskussion, varefter en mycket god och välarrangerad middag följde.
Klubbmästare Tommy Hansson och kassör Hasse Kjäll hade förberett och ordnat detta exemplariskt. Till middagen sjöngs traditionella visor, ovanligt väl och kraftfullt framförda denna kväll av de 33 deltagarna.
Referat av föredraget finns att läsa på medlemssidorna.
Måndagen den 20 mars genomförde ordf. Sigge Wikander, sekr. Mikael Wendel och klubbm. Tommy Hansson en inspektion hemma hos Rolf Löthman. Rolf var innehavare av Hans Hedbergs vandringspris för 2021. Priset - en tavla föreställande en Sjöormenubåt - var upphängt på en central plats i Rolfs hem och fångade besökarnas uppmärksamhet, helt i enlighet med prisets stadgar. Besökarna visades i övrigt stor gästfrihet och inspektionen utföll till belåtenhet.
Den 10 januari samlades sjöormarna för att lyssna till C.1Ubflj, som berättade om verksamheten idag och imorgon på Ubåtsflottiljen. Därefter satte vi oss till bords för skaffning med tillbehör och allsång i sedvanligt god anda.
För den sjöorm som missade flottiljchefens högintressanta föredrag finns ett referat att läsa under medlemssidorna.
Ubåtsklubbens golftävling till Pentti Sandén minne genomfördes tisdag 6 september på Haningestrands golfklubb i Husby, som var Penttis hemmabana.
Det var bra uppslutning i år. Nio deltagare som kämpade tappert i riktigt bra väder.
Vinnare blev Per-Olof Thorstensson - tätt följd av Curre Lundgren - på samma poäng men med högre handicap.
Då vinnaren får anordna nästa års tävling kommer den att genomförs på Lidingö.
Ordförandes sommarhälsning 2022-06-26
Bröder och systrar i ubåtsklubben Sjöormen!
Samtidigt som vi i styrelsen önskar er alla en skön sommar passar vi på och informerar om höstens aktiviteter:
- Spännande och lärorikt. SAAB/Kockums kommer och berättar om utmaningar när det gäller att bygga våra nya ubåtar. Dvs en blandning av verkstad, teknik, problemlösning och utmaningar. Datum ej spikat men preliminärt den 22/9
- Vad som sig tilldragit under havets yta. Flottiljchefen Fredrik Linden om ubåtsflottiljens verksamhet idag.
- UVAS med julbord – reservera den 8 december
- Golfturnering anordnas som vanligt eso (läs nedan).
- Utöver ovanstående kan, med kort varsel, erbjudas besök ombord liksom tex ölkväll på Dyktankhuset. Håll utkik på hemsidan och i din mailkorg.
Golf
Till hösten spelas åter den prestigefyllda tävlingen till Pentti Sandéns minne. Förra säsongens mästare, Ludde, återkommer med tid för 2022 års mästerskap.
Spelar du golf och vill hänga med gänget skall du ta kontakt med Curre Lundgren. Kontaktuppgifter finns i matrikel under medlemssidorna. Har du problem att logga in, ställ en fråga till sekreteraren.
Övrigt på gång
UVAS – all rekvisita är under uppfräschning och puts. Den gamla kistan, som till nöds hölls ihop med spännband, är under renovering. Gamla handlingar från 1932 och framåt är noga sorterade och finns nu tillgängliga i vårt garderobsbibliotek. Det blir fint och kul till årets UVAS. Tack till er som bidragit.
Nya medlemmar – en uppmuntran till att söka sig till ubåtsklubben Sjöormen kommer att synas i olika digitala media. Det är styrelsens ansvariga för nya medlemmar som nu söker ubåtsvänner vilka säkert gärna vill vara med i vår kamratkrets och delta i våra aktiviteter.
En riktigt härlig sommar önskas er alla från styrelsen genom eder ordförande.
GMY
Sigge Wikander
28/4 höll Mats Hansson föredrag på DVÖ om Sjövärnskårens verksamhet som innefattar såväl traditionella som nya roller och utmaningar. Han bjöd även på underhållande anektdoter från sin mångsidiga karriär. Efter föredraget avnjöts en läcker ärtsoppa med traditionsenliga tillbehör.
Ett referat av föredraget finns att läsa under medlemssidorna.
Årsmötet genomfördes 30/3 på DVÖ. Förra årets möte genomfördes som bekant digitalt p g a pandemin. I år kunde vi äntligen samlas igen, och uppslutningen var stor! Lokalen var fylld till bristningsgränsen med glada sjöormar. Hans Hedbergs vandringspris tilldelades i år Rolf Löthman, se bild ovan. Diplomet med motivation kan läsas under "Om klubben" till vänster.
Efter mötet och innan den delikata middagen höll tidigare försvarsminister Björn von Sydow ett högaktuellt föredrag om Sveriges säkerhetspolitiska läge, kopplat till den oroväckande utvecklingen i Ukraina. Såväl föredraget som frågestunden efteråt var engagerade och givande. Ett gediget referat av föredraget finns att läsa på medlemssidorna för de sjöormar som inte kunde vara på plats.
Chefen för Första Ubåtsflottiljen, Kmd Fredrik Lindén, höll den 7 januari ett mycket uppskattat digitalt föredrag för ubåtsklubbarnas medlemmar via Zoom från Neptuniordens lokaler i Stockholm. Han talade bland annat om dagsläget på flottiljen, halvtidsmoderniseringen av Gotlands-klassen, nybyggnationen av Skåne-klassen samt framtida uppgifter för ubåtsvapnet.
Om du inte hade möjlighet att följa föredraget live kan du läsa ett referat nedtecknat av klubbens sekreterare. Du hittar det på medlemssidan under rubriken "Om klubben" i listen till vänster.
Konteramiralen och mariningenjören Thomas Engevall höll på årsmötet ett uppskattat föredrag som bl a beskrev det dramatiska återtagandet av Kockums. Den som inte hade möjlighet att närvara vid mötet kan läsa ett referat av föredraget under medlemssidorna, som du hittar under "Om klubben" i vänsterspalten.
Det delades även ut Hans Hedbergs vandringspris.
”För litterära alster som framförts på ett akademiskt sätt och vid flera tillfällen förhöjt gemenskapen vid våra middagar” tilldelades på årsmötet Börje Söderström Hans Hedbergs vandringspris. Vandringspriset består av en tavla föreställande en Sjöormenubåt.